Waarom je niet altijd afvalt van minder eten

By 2 oktober 2018Motivatie

Minder eten = afvallen. Algemeen bekend, toch? En in zekere zin is dat wel waar de theorie op neerkomt. Een negatieve caloriebalans leidt in principe tot afvallen, maar je lichaam is een complex systeem en er komt veel meer bij kijken. Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment niet meer afvalt of zelfs aankomt. Dat komt door de volgende effecten.

Je schildklier vertraagt

Je schildklier is de motor van je lichaam en de benzine bestaat uit calorieën, eiwitten en koolhydraten. Een auto zonder benzine rijdt niet, dus jouw lichaam werkt ook niet zonder de juiste voeding. Na een tijdje vertraagt de werking van je schildklier dus en dat zorgt ervoor dat je aankomt. Ook heeft dit invloed op onder andere je algehele stemming, energie en libido.

Vooral een crashdieet heeft hierbij grote gevolgen. Zodra je namelijk weer normaal gaat eten, wordt dit veel trager verteerd en kom je dus dubbel zoveel aan. Oei!

Je lichaam komt in een stresssituatie

Niet of te weinig eten is finest voor je lijf! Dit zorgt ervoor dat er een knop omgaat van binnen: de stresssituatie. Je lichaam ervaart stress en vet wordt hierdoor extra goed vastgehouden. Zie het als een soort noodsituatie waarbij je lichaam alles gaat vasthouden wat binnenkomt.

Je breekt spieren af

We weten inmiddels dat spieren zwaarder wegen dan vet. Het kan dus zijn dat je op de weegschaal wat kilo’s verliest, maar de kans is groot dat dit veel spier is en niet het vet waar je vanaf wil. Zonde! Voor niets zo hard gewerkt. Als je te weinig eet krijgen je spieren namelijk geen voeding om te onderhouden, noch te groeien. Het gevolg is afbraak. Je weegschaal kán dus een lager getal weergeven, terwijl je vet gewoon op hetzelfde niveau blijft. Dan is het nog misleidend ook dus.

Bij Pullz EMS hebben we daarom een speciale Inbody weegschaal. Deze weegschaal ziet precies hoeveel spier- en vetmassa je hebt. Zo zie je niet alleen je complete gewicht, maar ook waar gewicht uit bestaat. Pas dan kun je zien of je op de juiste manier afvalt.

Vind je het alsnog lastig?

Reden genoeg om dus voldoende te eten en vooral gebalanceerd te eten. Vind je dit lastig? Vraag dan eens een voedingsconsult aan bij Mandy voor advies. Wil je snel resultaat zonder jojo-effect? Dan kun je ook nadenken over een Sportvastentraject of een Detox. Op onze site vind je meer informatie, of vraag ernaar bij de bar.

Leave a Reply